Friday, April 1, 2011

.my point of view.

salam'alayk =)
sorry lame sgt2 tak update especially to pembaca tegar blog aku iaitu nafis rahmat..

SERIOUSLY, i wanna update things bout my umrah trip but the story seems like an endless storyyy . =.=' toooo much to share !.
but i will update things bout my umrah trip ! =)

this update is about my point of view pasal couple...haha. LAME. yes, i know. =D

tadi mase ushar2 facebook, tibe2 teringin nk ushar fb ex aq.mmg org ckp mase tuh cinte monyet laaa sbb mase tuh aq form 2 =). aq tgk dye skrg sgt laen berbanding dye yg aku kenal dlu and mmg la rase alangkah bagusnya kalau dye yg sekarang ni were dye masa dlu.(goes the same to me too! ). tapi bile fikir balik, pasal couple nih kan, yes true mmg ade certain parents xkesah anak dia cpl siap suruh bwk balik intro kat family lagi tapi....?

*from my point of view*

-----aq rase bukan parents mengalakkan anak diorang cpl ttpi dorg nk taw anak diorang klua dgn siape.TAPI, ape
yg aq nmpk sekeliling aq is budak2 mis-understood bende tuh and dorg fkir that parents dorg x kesa cpl n seolah2 mengalakkan lagi
.


then , dlu mse form 2 tuh, mmg parents aq x kasi cpl sbb dorg taw aku akn lost focus ( n mmg betul pon). bila fikir balik kn, dlu seriously aku syg ex aq tuh tp yg aku belajar through the hardway, aq nampak n faham sgt2 bila benda yang x direstui dibuat, mmg xkan berpanjangan. dlu mmg seriously x faham sal hukum cpl nih disisi islam (yela, form2 kan). tapi tgk, bile sesuatu yg xdirestui parents, mcm2 buat sume xkan jadi ,ape lagi benda yang xdirestui ALLAH swt.. ape yg akan terjadi? nauzubillahiminzalik~ ,moge diajauhkan.
aq bernekad tidak akan couple.insyaallah. kerana aku sgt takut akan azab allah.

----and then , pasal cpl pulak, aku pernahlah baca buku pasal cpl .cpl dalam islam.aq x ingt sape penulis dye. masa aku bce, aq rasa buku2 cmnih x patut dipublished.. kalau makin ramai org cpl slps baca buku tuh, xtaw laa berat dosa penulis tuh cammana nanti.sbb buku tuh sgt meng-convincekan supye cpl berlandaskan islam...point2 yang diberi dlm buku tuh ,yes mmg berlandaskan islam. tp kene ingt, org kite, xkn bce things in details. akan taw surface jek so dorg will never baca smpi hbs n muhasabah diri.buku tuh mmg sng disalah faham sbb tuh aq ckp buku cmtuh x patut dipublishedkan.

--- ade brother usrah aq pernah ckp, cpl nih, antum suma mengahmpiri maksiat. mmg blom terjadi tapi detik hati,siapa yang tahu? and then, boleh la ckp korg cpl tp x pernah pegang ke ape tp korg menghampiri zina. same cam kita dalam islam, HARRAM bg kita menyentuh kulit para ajnabi/ yang bukan mahram / yang boleh dinikahi..tapi kite sentuh dye dgn sengaja tapi tangan berlapik (konon nk jage sentuhan drpd kena kulit).. ape pandangan korg? xke menhampiri maksiat tuh?

*my point of view*

---- bende yang kite boleh elakkan dr berlaku, elakkan lah., sbb kite taw iblis telah berjanji dihadapan ALLAH swt bhw akan menyesatkan anak2 ADAM AS dr depan, belakang, kiri dan kanan. bile kite de mengahmpiri zina/maksiat, iblis cucuk skit, konfirm hilang and sia2lah ilmu agama yg kite belajar and pegang selama kita hidup... sbb tuh dlm islam adenye khitbah(nikah gantung). nikah lah supaya boleh hindari diri daripada terjerumus dgn hasutan dunia yg fana.

ceramah pasal cpl!. ada 1 ceramah kat uia haritu, ustaz tuh cerita. pernah ada sekali peristiwa berlaku kat uia sendiri. seorang ahli msjid (student uia) nih alim la teramat sgt and minat kat sister sorg nih. menggunakan perantaraan yang betul dipandukan islam yang hanif, sister tersebut meletakkan syarat.tunggu habis study, tp selagi tuh, xboleh berjumpa, xboleh call , xboleh msg semua. si ahli msjd nih melaksanakan semua syarat yg diletak. slps tamat degree, si lelaki dijemput untuk keluar berkenalan DITEMANI bapa sister tersebut. mereka ber3 pergilah klua untuk berkenalan dan sepanjang pertemuan tu, si bapa tersebut berdiam diri shj.semasa makan, mereka bertiga dan semasa menonton wyg, si bapak duduk di tengah antara mereka ber2 dan senyap sepanjang masa.xlama kemudian , mereka pon bernikah dan melangsungkan perkahwinan. selepas berkahwin, barulah si ahli msjd nih taw yang bapa kpd sister tersebut bisu. cube korang bygkan, ape je yang dorang cerita masa berkenal2 tuh sampai bapa yang bisu x diberitahu.


*my point of view* = walaupon diteman oleh bapa sister tersebut, sister tu menjaga dgn ketat isu perbualan lagi2 yang melibatkan dirinya apatah lagi bab cinta.konfirm x terase langsung bahang isu cinta tu.

begitulah hubungan yang perlu dijalinkan sedikit dalam islam sbg langkah mengenali
pasangan. bukannya couple.

insyaallah aq dpt menasihatkn diri sendiri juga. =)





tujuan aq tulis nih bukan nk buat korang saket hati tp sekadar sebagai sebuah tanggungjwb yg aq pikul sbg umat islam selaku saudara seislam kpd korang sendiri.
perubahan mmg susah , so, berubah lah sikit2.mulakan dgn niat.
bila berubah kearah kebaikkan dan ke jalan allah swt, dan jika gugurnya kita atas
niat tersebut, insyallah mati syahid milik kita.insyallah =)






myb kwn2 aku yg bce akn ckp, 'alah, dye pon same'. tapi aku berani beri jaminan, sekarang aq dah faham in details pasal cpl nih and korang yang bce post aku nih, kalau korg nmpk aku x tentu arah/cpl, korg ingtknlah balik aku pasal ape yg aku tulis ni.insyallah.x tegur, korg dosa! haha .korg xtegur kwn2 korg yg laen pon korg dosa!!
wallahua'lam

11 comments:

Naqib Mohamad said...

inspiring. good. hehehe cari buat bini terus lah....

ismi Akma said...

huhu..i 'like' this post..
bagus, sbb bg kesedaran kt semua..
thanks ..i follow ur blog oke..:)

afiqah nadiah said...

good :) sesame lahh kite beringat (:

napeace™ said...

Peh siap mention nama aku lagi tu. Okay terima kasih. Hahaha

Nasib baik aku tak ada awek. Ada ke orang nak couple ngan aku ek? Haha

muhammad akashah said...

mantap2..hehe

atiey_ika said...

slagi bole elak, kite elak..

u inspired me to write something 'bout this! hehe

Zulhilmi said...

aku nk ckp skit psl bhgian brother usrah ko tu...

melayu nih kalo kapel sume mnghampiri zina and what so ever...

tp kalo bertunang jns zmn skrg lg mnghmpiri zina...

dan parenz lbh jga anak dia tyme dia kapel dr tyme anak dia bertunang...

so tk yah la bertunang walhal tunang sbb yg ni lbh mnghmpri zina...

tp tunang tu zina...

so ko pk2 la...

dan baca entri nih...

http://theotherkhairul.blogspot.com/2010/12/kalau-couple-itu-haram-kenapa-bertunang.html

-meor- said...

dlm post aq, aq xckp pon lgsg sal tunang. sbb aq taw keadaaan tunang sekarang cammaner., aku sebut nikah n kawen je. xde tunang ponn

kikilala said...

tq meor :)

-tina-

amira syuhada said...

Nice one atuk! :)
Mmg pun kan.
Oh harapnya org pun sama laa,tak terjebak benda mcm ni.

atiqahamni said...

cube bmuhasabah diri :) aku bc bape kali kott bnde ni tiap kali tdetik hahaha.